Wonen met dementie

Wonen met dementie

Als het thuis niet meer gaat, kunnen mensen met dementie wonen bij ZINN. Voorop staat veilig wonen in een huiselijke sfeer. Hiervoor heeft u een Wlz-indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig.

Hoe verder de ziekte van Alzheimer is gevorderd, des te meer zorgbehoevend iemand wordt. Begeleiding bij alledaagse beslissingen, het ondernemen van activiteiten en de lichamelijke verzorging wordt steeds intensiever. Wanneer het thuis niet meer gaat, kunnen mensen met dementie wonen bij ZINN. We bieden 24-uurs zorg aan in 'woongroepen'.

Woongroep
Een huiselijke en kleinschalige woongroep bij ZINN bestaat uit maximaal 10 bewoners. Elke bewoner heeft een eigen (slaap)kamer en samen delen zij een royale gezamenlijke huiskamer. Daar zijn 'woonassistenten' de spil en het vertrouwde gezicht. Door hen krijgt het dagelijks leven van de bewoners kleur. De andere aanwezige zorgmedewerker houdt de handen vrij voor het verrichten van directe zorgtaken. Bij veel andere zorgorganisaties is er maar één zorgmedewerker aanwezig. ZINN zet echter extra in op deze belangrijke schakel in de dagelijkse zorg en aandacht. Woonassistenten brengen sfeer en rust in de huiskamer, zij verzorgen de maaltijden, koffie/thee en schoonmaak. Ze maken regelmatig even een wandeling, koken of bakken samen of lezen de krant voor.

Samen de zorg
Mensen met dementie hebben begeleiding nodig die aansluit bij hun individuele mogelijkheden, ervaringen en hun belevingswereld. ZINN kijkt naar ‘de mens achter het gezicht’. Elke bewoner heeft een eigen verhaal. Dat verhaal willen we kennen om zo de beste zorg te kunnen geven. Familie en mantelzorgers maken deel uit van het leven van hun naaste en kennen hen het beste. Dat maakt verschil en die bijdrage is welkom en onmisbaar. De medewerkers van ZINN nemen de zorg over en gaan liefdevol met uw naaste om, maar zij kunnen niet de rol van liefhebbende dochter, zoon of partner overnemen.

Klik op het citaat om de blog te lezen.

We lopen samen door het parkje bij De Dilgt...

Familienet
Familienet verbindt familie met zorg en andersom. Het is een online platform waar zorgmedewerkers en familie berichten, foto's, video's en documenten met elkaar kunnen delen. Zo is een ieder goed op de hoogte en dat verbetert de samenwerking. Het wordt met name ingezet voor de 'leuke' dingen om te delen. Voorbeeld: "Vanmorgen na de koffie even buiten gewandeld. Moeder vond het nog wel een beetje fris. Eenmaal terug hebben we ganzenbord gespeeld. Ze had er veel plezier in. Nu rust moeder even. Straks gaat ze weer naar de gym".
Familienet bevordert ook de belevenisgerichte zorg. Zo kunnen medewerkers een praatje met de bewoner aangaan over een activiteit die eerder die dag plaatsvond met familie.

​​​​​​​ZINN kent geen vaste bezoektijden. Bezoek is van harte welkom.

Veel gestelde vragen

Hoeveel zorgmedewerkers zijn aanwezig?

Het grootste gedeelte van de dag zijn twee medewerkers aanwezig. Een zorgmedewerker én een woonassistent. Bij veel andere zorgorganisaties is er vaak maar één zorgmedewerker aanwezig. ZINN zet echter in op woonassistenten omdat zij een belangrijke schakel zijn in de dagelijkse zorg en aandacht. Zo houdt de andere aanwezige zorgmedewerker de handen vrij voor het verrichten van directe zorgtaken.

Meer weten over Wonen met dementie

Servicepunt ZINN

Servicepunt ZINN

Heeft u vragen of wilt u graag een medewerker spreken? Onze medewerkers van het Servicepunt staan u graag te woord.

Neem contact op