Gespecialiseerde fysiotherapie bij Parkinson: beter en goedkoper!

Gespecialiseerde Parkinsonnet fysiotherapie leidt tot betere zorg tegen minder kosten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van zorgverzekeraar CZ en het Radboudumc waarbij meer dan 4000 parkinsonpatiënten gedurende 3 jaar zijn gevolgd. De gespecialiseerde fysiotherapeuten hadden minder behandelingen nodig, terwijl de patiënten minder complicaties kregen. Ook waren de zorgkosten aanmerkelijk lager. De resultaten van dit onderzoek verschenen in december 2017 in The Lancet Neurology.

Minder complicaties en lage zorgkosten
Patiënten die behandeld werden door een gespecialiseerde fysiotherapeut kregen vaak minder complicaties, zoals botbreuken en werden minder vaak opgenomen in het ziekenhuis. Ook was er een tendens tot lagere sterfte bij gespecialiseerde behandeling.

De kosten vallen ook lager uit. Gemiddeld declareerden parkinsonpatiënten 400 euro minder per jaar voor deze gespecialiseerde behandeling. En de totale zorgkosten (dus inclusief de medisch specialistische zorg) lagen zelfs gemiddeld 530 euro lager per jaar per patiënt, omdat ziekenhuisopnames werden voorkomen. Voor heel Nederland komt dit neer op een geschatte jaarlijkse besparing van ruim 11 miljoen euro.

Enkele reacties
Onderzoeker Jan Ypinga van CZ over de resultaten: “Ik ben blij dat is aangetoond dat patiënten met gespecialiseerde fysiotherapie minder last krijgen van complicaties, zoals botbreuken door een val. Voor mensen met parkinson is dit echt goed nieuws. En het stelt patiënten en verwijzers in staat om een duidelijke keuze te maken voor kwaliteit van zorg."

Hoogleraar Bas Bloem van het Radboudumc: “De bevindingen benadrukken eens te meer dat mensen met parkinson het verdienen om behandeld te worden door een expert die veel verstand heeft van deze ingewikkelde ziekte, en die goed op de hoogte is van de allerlaatste inzichten."

Behandelingen gespecialiseerde fysiotherapie ZINN
Bij ZINN Gezondheidszorg werken op dit moment op de locaties de Dilgt (Haren), Zuiderflat (Groningen - Zuid) en de Es (Selwerd) in Parkinson gespecialiseerde fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij Parkinsonnet. Deze behandelingen kunnen zowel op deze locaties als aan huis worden gegeven. Door middel van een verwijzing op papier of via ZorgDomein zijn zij in te schakelen.