Valpreventie met fysiotherapie

Spierkracht en evenwicht verbeteren. Dat is het doel van het Otago-oefenprogramma, een specialisatie binnen de fysiotherapie. Dankzij het oefenprogramma neemt het aantal valincidenten af met maar liefst 35%. Ook neemt bij ouderen het vertrouwen in zichzelf toe en durven ze weer activiteiten te ondernemen.

35% minder valincidenten met Otago-oefenprogramma

Het Otago-oefenprogramma is een effectieve serie oefeningen in combinatie met een wandelschema, om valincidenten bij ouderen te voorkomen. De oefeningen richten zich op het versterken van de beenspieren en het evenwicht. Het oefenschema wordt op elk individu afgestemd.

Voor wie is het?
Het programma is bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is ook zeer geschikt voor kwetsbare ouderen.

Werkt het?
Uit onderzoek blijkt dat beweegprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit  het meest effectief zijn bij het verkleinen van valrisico’s. Het Otago oefenprogramma is erkend door de commissie leefstijlinterventies van het CGL/RIVM. Het programma is ontwikkeld in Ontago, Nieuw-Zeeland en getest in vier RCT’s getest bij 1016 thuiswonende ouderen in de leeftijd van 65 tot 97 jaar. Resultaten:

- afname van het aantal valincidenten met 35%, verbetering van kracht
- verbetering van evenwicht
- toename van vertrouwen om activiteiten uit te voeren.

Meer informatie
Wilt u meer weten over deze oefentherapie om de kans op valincidenten te verkleinen? Neem dan contact op met Hanneke Bruggers-Pels, Geriatrie Fysiotherapeut (MSc) en gecertificeerd Otago-instructeur. Bel 050 585 2000 of mail gezondheidszorg@zinnzorg.nl