Laat de zon maar schijnen

Laat de zon maar schijnen

ZINN, daar krijg je energie van!
Meer dan duizend zonnepanelen op de daken van ZINN.
 

Het is een groot en kostbaar project, maar zeer de moeite waard. ZINN heeft goede redenen voor het plaatsen van de zonnepanelen. “We willen maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt Gijs Overbeek van het bedrijfsbureau. “ZINN wil een bijdrage leveren aan een betere planeet.” Deze zomer worden maar liefst 1048 zonnepanelen gemonteerd op de daken van ZINN locaties De Es, De Brink, De Dilgt en De Burcht. Hoe zit dat precies?

De zonnepanelen wekken straks jaarlijks genoeg energie op voor negentig huishoudens. De energienota’s vallen daardoor soms veel lager uit, maar daar staan dan wel weer de investeringskosten tegenover. Die worden uitgesmeerd over vijftien jaar. “Als particulieren zonnepanelen plaatsen is dat rendabel, maar bij ons besparen we er feitelijk niet erg veel geld mee”, zegt Gijs. “Dat komt doordat wij als grootverbruiker van groene energie al een heel lage prijs betaalden. We hebben dus geen financiële redenen om de panelen aan te schaffen, het gaat ons echt om de positieve effecten voor het milieu.”

In 2018 werd het besluit genomen en geld opzij gezet om de panelen te kunnen aanschaffen. Daardoor profiteert ZINN van een gunstige subsidieregeling van de overheid. Er is (met hulp van een expert) uitgerekend hoeveel panelen er op de daken van ZINN passen. Daarbij moest ook worden berekend of deze daken het gewicht konden dragen. Zo kwam het aantal van 1048 panelen tot stand. 


Feiten en weetjes
*Er worden 1048 zonnepanelen geplaatst
*Deze besparen jaarlijks 150.000 kilogram Co2
*Ze besparen jaarlijks 7800 bomen (dat zijn 23 voetbalvelden bos)
*De panelen wekken energie op voor 90 huishoudens

ZINN en het milieu
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is bij ZINN een actueel thema. De aanschaf van zonnepanelen is één van de ‘groene’ acties van ZINN. ZINN Thuiszorg rijdt waar mogelijk met elektrische auto’s en de busjes van ZINN zijn voorzien van milieuvriendelijke Euro 6-motoren. Daarnaast vragen we leveranciers gecombineerd te rijden. We kopiëren zo min mogelijk en gebruiken duurzaam papier. Voor koffie en thee wordt servies gebruikt in plaats van plastic of kartonnen bekertjes en er wordt nu met houten lepeltjes geroerd in plaats van plastic. Nieuwe verlichting is LED en energie wordt groen ingekocht. “En we vragen onze leveranciers concreet wat zij bijdragen aan een betere planeet”, zegt Gijs Overbeek. “Op basis daarvan maken we keuze voor ‘groene’ leveranciers.”